Voor het huis staat een kleurrijk bord              
dat de bezoekers welkom heet in onze kleuren- en geurentuin

 
Om een foto te vergroten: 
even aanklikken !!

Als men links voor het huis door een smeedijzer poortje stapt, komt men in een tuinkamer waar wit de overheersende toon is, strakke hagen en lei peren omzomen het geheel.
Een kronkelend tuinpad leid de bezoekers tussen bloeiende rozen en kunstig gesnoeide buxusbollen naar de ruimte achter de woning. Hier kan men al duidelijk aanvoelen wat er verder volgt, dit is een tuin met sfeer en romantiek. Het is ook een tuin met verrassingen die je niet in één keer kunt overzien.

Dicht bij het huis werden vroegbloeiers aangeplant. 
Waardoor we in het vroege voorjaar, ook bij slecht weer volop kunnen genieten van bloeiende helleboris,  Ook de eerste bewegingen in een kleine vijver worden vanuit de huiskamer waargenomen. 

 

 

Dezelfde planten die in het voorjaar de lente aankondigen zorgen in de zomer, samen met hosta´s en andere bladplanten voor de nodige rust in de omgeving van het terras.
 
   

 

Twee natuurlijk ogende waterpartijen zorgen ervoor dat libellen en andere insecten hun dorst kunnen lessen in de zomerzon, het geklater van water in een vijver, een rustgevend gevoel, maar ook een bron van schoonheid, dat straalt onze vijver ook uit.Een tuinplan is er nooit geweest, de tuin is ontstaan in de loop der jaren door telkens een stukje gras van de speelweide van de kinderen af te snoepen. Wanneer  je nu door de achtertuin loopt, lijkt het wel of je op een spannende ontdekkingstocht gaat. Na het ene hoekje kijk je alweer uit naar het volgende, vaak met een verrassend en onverwacht schouwspel.

De oude tuinschommel is blijven staan en is helemaal omgetoverd. Hier hangt nu een hangmat om uit te rusten in de vrije uren of een tafel (zonder poten) met een smaakvol stilleven erop.

                

Voor de aanplanting van de borders gaan we uit van
ons gevoel voor verhoudingen en kleur.
Er wordt geen gebruik gemaakt van grote groepen van
een soort, we houden van een gemengde beplanting in harmonieuze kleuren en een veelvoud van blad en bloemvormen

 

   

 
  


 Door gebruik te maken van verschillende plantenhoogtes is er hier een speelse en ongedwongen pseudo kamertuin ontstaan.
Zonder duidelijke afscheidingen ontdekken we steeds weer een ander hoekje met een eigen sfeer.
De afwisselende doorkijkjes creëren een perspectief waardoor de tuin groter lijkt dan zijn 14 are
Het gebruik van vele klimplanten geeft een extra dimensie en een verruimend effect aan onze tuin.
Hier kunt u ook kennis maken met de tweede grote hobby van Nicole: Keramiek. Prachtige keramiekkunstwerken sieren de tuin op diverse plaatsen. Je vindt er zowel kleurrijke kippen als ingetogen artistieke beeldjes.

  

 

      een Campsis bedekt hier een doorgang              
     


Nicole is dol op klimrozen en clematissen.
De eerste roos die zijn intrede deed was de zachtroze "Coral Dawn", men kan bedenken dat het niet met die ene roos is gebleven.
In `t Zonhof kan men  nu met 250 verschillende rozen kennis maken, waarvan 160 klimrozen. Tijdens de zomer kun je nu echt spreken van een rozenzee van wel duizenden van deze prachtige bloemen, die ieder hun verrukkelijke geur afgeven
Twee grote pergola´s bieden ruimte voor deze klimrozen en een collectie van maar liefst 270 soorten clematissen. Deze verzameling bestaat uit vele " Viticella " soorten en enkele verzamelstukjes zoals C. Pitzeri, C. Fusca, C. Viorna,  enz....
De oudste is 18 meter lang en loopt centraal door de tuin.
Mag ik u even voorstellen onze geurtunnel, zegt de rozenliefhebster, minstens 1 maal per dag, gun ik mezelf deze aromatherapie. Dat is de mste beloning voor de aandacht, die deze stekelige schoonheden in het voorjaar vragen.
De andere pergola is wat ruimer.Het zijn beiden echte blikvangers, uitbundig in bloei met een zweem van zoete bloemenlucht om zich heen.
Elk jaar doet zich hetzelfde ritueel voor: begin maart klinkt het startsignaal, en dat wil zeggen: snoeien, snoeien en snoeien.
Om de structuur van de geurtnnel en pergola´s te behouden, moeten alle klimkunstenaars aan het begin van het nieuwe seizoen naar de snoeischaar verwezen worden. Alle zijtakken worden  ingekort. en ook de clematissen kunnen er niet aan ontkomen.
De resolute snoei is in feite de belangrijkste gezondheidszorg.
Clematis of roos , de lijst van de schatten is eindeloos, ze zijn allemaal  zo mooi op hun eigen, maar met twee of drie zijn ze eenvoudigweg nog mooier.


 

 

 

  

 

 

 
 Rozen koop ik enkel indien ze in de bloei staan omdat de geur en de kleur toch zo belangrijk zijn. Omdat de rozen worden gecombineerd met clematissen maak ik veelvuldig gebruik van ramblers, deze bloeien uitbundig in juni en in juli gaan de clematissen de bloei overnemen.

 

 

 

 

 

Door een haag piept stralend blauw, zijne majesteit staat samen met soortgenoten, de riddersporen hebben hun eigen rijk gekregen. Uit het bloemenperk stijgen rechte hoge bloeiaren, de ene al hoger dan de andere. De stengels staan vol met reusachtige bloemen. En de kleuren! Inktblauw, oceaanblauw, gentiaanblauw, babyblauw, appelbloesem rose, wolkenwit.... vaak met contrasterende bijen, vaak paarlemoerkleurige schijn, alle denkbare tinten en tussentinten verschijnen,
dit zijn Engelse Delphiniums.
Toen ik deze soorten voort het eerst zag, was ik verkocht, ik wou geen andere riddersporen meer.

   

 

 

   Nicole & Fernand
  ~ 't Zonhof ~